Să fii mai îndrăgostită de trecutul tău decât ești de viitorul tău îți va construi mereu trecut și nu te va elibera vreodată de cine ai auzit că trebuie să fii.

Gata. Am spus-o. Dacă vrei să trăiești cu adevărat, chiar trebuie să încetezi să te gândești că mai ai vreo putere asupra trecutului.

Ai observat în jurul tău cât de mult vorbesc oamenii despre trecut? Și cât de mult se raportează la viitorul lor prin prisma trecutului? Întreb de multe ori în sesiunile de Coaching: care este viziunea ta asupra viitorului? Du-mă acolo. Povestește-mi cu detalii ca și cum mi-ai citi dintr-o carte cu povești. Și primesc o fărâmă de poveste, după care ’autorul’ se oprește deodată și îmi spune: dar în trecut…Eu întrebasem despre viitor, totuși.

Toți am trăit probabil, la un moment dat, cu speranța unui trecut mai bun. Cu speranța că dacă am fi ales diferit, trecutul ar fi fost mai blând cu mine. Am fost și eu acolo. Mă trezeam în fiecare dimineață gândindu-mă exact la asta: la trecut. La cum a fost ziua de ieri, la ce nu am reușit să fac ieri, la ce bine ar fi fost dacă aș fi luat altă decizie, dar oare cum ar fi arătat viața mea dacă aș fi luat acea decizie diferită. Și atunci când gândeam/ gândesc (căci mi se mai întâmplă încă) așa, ziua mea parcă e plină de trecut. Și când zic plină de trecut mă refer că trăiesc aceleași sentimente greoaie din trecut, iau aceleași decizii, sunt vechea eu. Când, de fapt, onest vorbind, eu nu îmi mai doresc să trăiesc trecut. Pentru că în trecut nu am știut cine sunt, nu am știut care e identitatea mea, am suferit mult, am plâns, am pierdut, m-am victimizat, am trăit în dramă și în durere. Am dat vina pe oameni, pe sistem, pe viață. Am țipat în exterior la oameni care nu aveau nicio responsabilitate pentru părțile mele nevindecate, am judecat, am arătat cu degetul. Am fost lipsită de încredere față de cei din jur și față de mine, am dezamăgit, am renunțat prea repede, am tăcut prea mult, am fugit de mine. Mi-am abandonat visuri doar pentru că eu credeam mai mult în ceea ce nu pot să fac decât în resursele mele interioare. Mi-am trăit viața în defavoarea mea. De ce mi-aș dori să mă întorc acolo și de ce mi-aș dori să construiesc la fel, când știu deja cum arată acest la fel?

Știu că îți e greu. Știu exact ce simți pentru că am trecut și eu pe acolo. Știu că uneori ai impresia că parcă nu mai vezi luminița de la capătul tunelului și mai știu că ai îmbrățișat toate astea pentru că la un moment dat ai avut nevoie de ele.  Ai avut nevoie să supraviețuiești durerii pe care nu știai cum să o duci altfel. Era prea greu totul ca să îți dai voie să simți. Însă mai știu că poți să ieși din acest cerc în care te afli, mai știu că poți alege oricând diferit, mai știu că tu ai puterea să îți construiești viața exact așa cum vrei tu, cum ți-ai imaginat atunci când erai copil. Mai știu că toate resursele astea există în interiorul tău.

Eliberează-ți fericirea și viața aceea pe care știi că o meriți.

Îți spun din propria experiență și din experiența celor cu care lucrez, că îți faci rău voit, dacă nu te decizi să te scoți conștient din modul acesta de a trăi în trecut, de a te gândi la trecut, de a dori să schimbi trecutul.

Chiar ieri am conștientizat un lucru. Și da, se poate și altfel. Acum, proporția timpului în care mă gândesc la trecut e atât de mică, încât am avut nevoie să mă gândesc dacă mă mai gândesc la trecut. Da, știu sună ciudat, dar așa e. Acum gândurile mele sunt între cum fac să fiu mai mult în prezent și planuri de viitor pentru viața personală și profesională. Și se simte bine să știi că puterea de a alege e clar  în mâinile tale.

Imaginează-ți cum va arăta viața ta în următorii ani dacă tu continui să vrei să repari trecutul în loc să construiești un nou viitor. Îmaginează-ți ce vei simți, ce gânduri vei avea, ce vei face, unde vei fi, cu cine vei fi. Vei fi fericită? Vei fi mulțumită și împăcată sau vei fi încă plină de regrete, de furie, de durere? Și fii sinceră cu tine. Nu te mai autosabota conștient. Dacă eu am putut, sigur poți și tu.

Acestea au fost gândurile mele pentru tine, azi. Îmi doresc, ca prin acest articol, să trag un semnal de alarmă pentru toți cei care simt că viața lor nu e așa cum își doresc, pentru toți cei care se simt pierduți, pentru cei cărora li se pare că viața e grea, pentru cei care se simt încă vinovați că nu au putut să facă mai bine în trecut. Citind rândurile de mai sus e semnul tău că e necesar să faci ceva pentru a ieși din cercul în care ești. Dacă nu știi de unde să pornești, apelează la un specialist care te poate ajuta. Pentru că da, recunosc, la început poate fi destul de greu. Eu nu aș fi reușit asta dacă nu aș fi avut lângă mine un Coach și un terapeut. Și pentru cei care se întreabă dacă poți face și sesiuni de terapie și sesiuni de Coaching, da, poți. Coaching-ul te va ajuta exact în direcția asta: de a-ți construi o viziune a viitorului, cu planuri și acțiuni concrete.

Am ajuns la al 10-lea articol din seria #remindyourself. Le găsești pe toate aici pe blog sau pe Instagram, pe pagina mea, unde le voi reuni într-un ghid, astfel încât să îți fie mai ușor să recitești ideile principale, când vei avea nevoie. Scopul acestor articole este să îți reamintească de faptul că și tu poți să îți construiești o viață pe care să o iubești, în acord cu nevoile și dorințele tale. Trebuie doar să îți reamintești asta.

Dacă ai nevoie să faci asta alături de un profesionist, agenda mea pentru sesiunile individuale mai este deschisă până la sfârșitul lunii Noiembrie. Îmi poți trimite un e-mail la contact@andreeanegoita.ro. Dacă vrei să rămânem în contact, mă găsești pe Facebook și pe Instagram, unde postez mai multe despre cum să îți construiești o viață pe care să o iubești.

Ca de obicei, las și astăzi o serie de întrebări puternice, care să te ajute în provocara ta de a-ți construi un viitor și de a lăsa trecutul în spate.

Care ar fi impactul asupra ta (și asupra celor din jur) dacă lucrurile rămân la fel?

Ce știi deja despre direcția în care vrei să mergi?

Ce ai face dacă resursele la care ai acces ar fi nelimitate?

Care este un pas pe care l-ai putea face chiar acum, care ar indica că mergi mai departe?

Ce crezi că ți-a fost dezvăluit până acum despre viitorul acela pe care să îl iubești?

Până data viitoare, dream big & make it happen.

Sursa photo: https://unsplash.com/

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *