Să iei o decizie, fie și ea ‚proastă’, e cea mai bună decizie pe care o poți lua.

De câte ori ai așteptat să fii 100% pregătită  pentru a lua o decizie, pe care tu, în mintea ta, ai luat-o deja de nenumărate ori? Nu e nevoie să îmi răspunzi acum, ia-ți tot timpul de care ai nevoie, însă oferă-ți un răspuns.

Eu nu am fost niciodată cea mai bună în a lua decizii. Mereu așteptam până pe ultima sută de metri, gândindu-mă că dacă mai aștept încă un pic, va veni cineva sau ceva din exterior care să mă determine să iau decizia respectivă. Sincer să îți zic, nu mi-a plăcut să iau decizii din două motive. Unul, pentru că nu doream să îmi asum responsabilitatea pentru deciziile pe care le luam. Și asta dintr-o stare profundă de teamă și doi pentru că după ce luam o decizie, mereu mă gândeam că sigur puteam să iau o decizie mai bună decât luasem. Și asta, dintr-o stare de perfecțiune atât de împământenită în comportamentul meu.

Și crede-mă, am avut ceva de tras de pe urma acestui pattern al meu de a nu lua decizii. Și dacă ești și tu ca mine, sigur îți e și ție greu să iei decizii. Vrei să fii sigură că totul va fi bine, că te-ai gândit la toate detaliile, că ai luat totul în considerare. Am două vești. Una bună și una mai puțin bună. Încep cu cea mai puțin bună :D. Cu cât vei sta mai mult în indecizie, cu atât va fi mai greu să te hotărăști. A doua veste: și dacă iei cea mai proastă decizie din viața ta, tot va fi mai bună decât dacă nu iei deloc. De ce? Pentru că, chiar și proastă, decizia asta îți va aduce lecții valoroase. Vei ști exact ce nu mai trebuie să faci data viitoare. Știu că e mai simplu în teorie decât în practică. I’ve been there, done that. Personal, mi-am ținut viața pe loc aproape doi ani. Atât a mea cât și a partenerului din fosta relație. Amândurora ne-a fost dificil să luăm decizii și nu a fost benefic pentru niciunul dintre noi.

Nu îți imagina oricum că it’s all gone. Dacă sunt sinceră cu mine, încă mai am momente în care tare mi-e greu să iau decizii. Însă acum, spre deosebire de trecut, sunt conștientă de asta. Și acționez de la alt nivel.

Încă o dată, să știi că te înțeleg, empatizez cu tine, însă e important să faci ceva să schimbi asta la tine. Mie viața mi-a arătat în cel mai brutal mod câte poți pierde, dacă nu iei decizii îndrăznețe. Am pierdut relații, bani, resurse de diferite feluri, toate din teama asta a mea de a lua decizii. Însă cred că cea mai prețioasă resursă pe care am pierdut-o, a fost timpul. Pentru că a nu lua decizii, nu îți dă voie să evoluezi și evoluția e o parte esențială a vieții. Așa că dacă te regăsești într-o situație cu un pattern similar, să știi că e în regulă să ceri ajutor. Și m-aș bucura să îmi auzi mesajul pe care am vrut să ți-l transmit: să nu mai stai în indecizie. Dacă îți e atât de dificil, apelează la un specialist, care să te ajute să vezi ce tu nu poți vedea în acest pattern al tău. Și da, trebuie să iei acea decizie pe care o tot amâni. O faci pentru tine. Nu te aștepta ca asta să se rezolve de la sine, fără ca tu să faci ceva concret în acest sens.

Ai încredere în tine și în experiența ta. Uneori poate nu e cea mai bună variantă, însă e varianta aleasă și decisă de tine.

Tu ce decizie pe care ai tot amânat-o, ai nevoie să iei azi?

Acesta e articolul cu numărul 9 din seria #remindyourself. Scopul acestor articole este să îți reamintească care sunt resursele tale interioare, astfel încât să reușești să îți construiești o viață pe care să o iubești. Eliberează-te de lucrurile de care nu mai ai nevoie, astfel încât să trăiești liber și cu bucurie, zi de zi. Eliberează-ți viața. Și tu ai un potențial grozav pe care îl poți folosi. Trebuie doar să îți reamintești asta.

Îți mai las aici, ca de fiecare dată, o serie de întrebări, care să te ajute de data asta, să deblochezi puterea de a lua decizii clare și îndrăznețe.

1. Cum îți va face viața mai bună luarea deciziei pe care o tot amâni?

2. Ce se întâmplă dacă pur și simplu nu decizi sau amâni luarea deciziei?

3. Ce anume face ca această decizie să fie atât de dificilă?

4. De ce convingeri care nu îți mai sunt utile te agăți?

5. Care este următorul tău pas? Cel mai mic posibil?

Și tu poți să îți creezi o viață pe care să o iubești. Ai nevoie doar să îți reamintești asta. Dacă ai nevoie de sprijin, îmi poți scrie oricând la contact@andreeanegoita.ro. Îmi poți da follow pe Instagram sau pe Facebook, locul unde postez idei care îți pot fi de folos în procesul tău de transformare.

Până data viitoare, dream big & make it happen.

Sursa photo: https://unsplash.com/

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *