Să accepți nu înseamnă doar că nu mai poți schimba nimic, să accepți înseamnă mai degrabă să îți dorești să treci la nivelul următor.

Când am început să vorbesc din ce în ce mai mult despre povestea mea, despre greșelile pe care eu am considerat că le-am făcut, despre momentele grele prin care am trecut, auzeam de multe ori, în jurul meu: e important să accepți lucrurile așa cum au fost pentru că oricum nu le mai poți schimba. La nivel teoretic, știam asta. Însă auzeam asta de atât de multe ori, încât la un moment dat, această stare de acceptare devenise pentru o mine o corvoadă. Nu știam cum să fac asta, nu știam ce înseamnă să simți acea stare de acceptare. Pentru că nu era despre a ști asta în minte, cât despre a simți asta în corp.

Am mai spus asta și o repet cu drag. Tot ceea ce vrem să transformăm la noi, să facem mai bine, are nevoie de timp. Și văd de multe ori, oameni care renunță la ei, din nou, tocmai pentru că așteaptă să primească rezultate rapide. Însă acesta e și farmecul unui proces de transformare. Să te bucuri de fiecare etapă, de fiecare descoperire, de fiecare nou pe care îl primești în viața ta. La fel și la mine, am avut nevoie de timp și am avut nevoie de mine. Să fiu acolo, pentru mine. Dacă eu am putut, deși nu credeam că o să îmi iasă vreodată, poți și tu.

Așa că azi, vreau să împărtășesc cu tine ce am făcut eu astfel încât să reușesc să integrez stare de acceptare despre care toată lumea îmi vorbea.

În primul rând, m-am uitat la momentele pe care aveam nevoie să le accept din două direcții. Pe de o parte, m-am uitat la întâmplările în sine și de pe de altă parte, la emoțiile din spatele acelor întâmplări.  Făcând asta, am conștientizat repede că provocarea pentru mine nu erau întâmplările în sine, cât emoțiile pe care refuzam să le accept. Asta pentru că, de multe ori, lupta de acceptare se dă cu emoțiile grele, cum ar fi furia, dezamăgirea, tristețea. Rare sunt momentele când auzim că ne e greu să acceptăm că suntem fericiți, deși nu e exclus. Prin urmare, în momentele când realizezi că îți e dificilă acceptarea, întreabă-te: ce emoție ascunde respectiva situație, de ce îmi este greu să accept emoția asta, e prea mult pentru mine, am nevoie de ajutor, de unde pot să încep?

Un alt lucru pe care l-am făcut a fost să fac diferența între povestea pe care mi-o spuneam eu despre întâmplările pe care nu puteam să le accept versus povestea întâmplării în sine. Și asta e valabil și pentru povestea pe care ți-o spui despre tine, căci de multe ori ne este greu să ne acceptăm pe noi, așa cum suntem, cu bune și cu mai puțin bune. Fii obiectivă atunci când faci asta și dacă nu reușești, ia un partener de gândire, un Coach, un terapeut, un prieten de încredere, alături de care să reușești să privești situațiile dintr-o altă lumină.

Un al treilea lucru pe care l-am făcut, a fost să învăț moduri prin care să gestionez situații despre care știu că le pot accepta cu greu. Nu le știm pe toate și e în regulă să fie așa, însă pentru a reuși să trecem la un alt nivel este important să găsim acele moduri care să ne ajute să evoluăm. Dacă, de exemplu, știu că pot accepta cu greu schimbarea, găsesc metode prin care să îmi antrenez flexibilitatea și mă expun unor schimbări mici, zi de zi, care să mă scoate câte puțin din zona de confort. Ideile pot fi multe, însă ele trebuie găsite punctual, în funcție de nevoile tale. Însă întreabă-te, ce îmi este cel mai dificil să accept și caută strategii prin care să îți antrenezi flexibilitatea acceptării momentelor cu greutate.

Ce zici, te ajută vreo variantă? Tu cum te împaci cu acceptarea?

Acestea au fost gândurile mele de azi. Scopul articolului este să îți reamintească că tu ai toate resursele de care ai nevoie pentru a lua decizii diferite în fiecare zi, astfel încât să creezi o viață pe care să o iubești. Tot ce ai de făcut este să implementezi ceea ce știi și ceea ce afli nou. Schimbare fără acțiune e ca mâncarea fără sare. Am ajuns la cel de-al 7-lea articol din seria #remindyourself. Restul articolelor pot fi citite aici, în secțiunea blog. Dacă e măcar un gând cu care ai rezonat până acum și crezi că acel gând poate fi util unei persoane dragi, poți da articolul mai departe.

Ca de fiecare dată, îți las mai jos trei întrebări care să te ajute să te aduci mai aproape de tine și de nevoile tale. Dacă ai nevoie de un partener de gândire obiectiv, care să te ajute și să te inspire, eu sunt la un e-mail distanță la contact@andreeanegoita.ro. Îmi poți scrie și îți răspund cu drag.

Ca prim pas, ce ai putea să accepți dintr-o situație despre care acum crezi că nu o poți accepta?

Când te gândești la o situație despre care tu crezi că nu o poți accepta, ce simți? În ce măsură sunt aceste sentimente benefice pentru tine?

Pe ce v-ar permite acceptarea faptelor să vă concentrați în schimb?

Până data viitoare, dream big and make it happen.

Sursa photo: https://unsplash.com/

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *