Să gândești aceleași gânduri despre care știi că nu îți fac bine, e ca și cum ai pune sare pe rană, deși știi că o să te usture.

Conform studiilor, o persoană cu educație medie are între 12.000 și 60.000 de gânduri pe zi, în timp ce o persoană cu educație superioară are până la 80.000 de gânduri pe zi. Ce e captivant, este că 80% dintre ele sunt negative, iar 95% sunt repetitve. Ahh, nu știu voi, însă pe mine m-a luat cu fiori când am citit asta. Și dacă suntem realiști și conștienți de  ideea că noi suntem creatorii vieții noastre, prin gândurile noastre, automat, faptul că avem atât de multe gânduri negative, ne „condamnă” la o viață grea, tristă, lipsită de bucurie și de plăcere. Te-ai gândit vreodată la asta?

Tu ce gândești în fiecare zi?

Din clipa când am devenit din ce în ce mai prezentă în viața mea, m-am speriat de cât de mult funcționam pe pilot automat, mai ales în mintea mea, cu gândurile mele negative. La un moment dat aveam impresia că toate gândurile din lumea asta sunt la mine în cap. Ai simțit și tu asta la un moment? Când am și integrat ideea că gândurile sunt cele prin prisma cărora îmi creez viața, vă zic, a început să devină înspăimântător. Practic, de voie bune și nesilită de nimeni, eu îmi construima o viață care nu îmi plăcea și mă mai și întrebam, oare de ce mi se întâmplă mie asta. Păi pentru că mă concentram doar pe acele gânduri. Știu că am mai vorbit despre asta și o fac cu drag de fiecare dată. Cu cât auzim un mesaj mai des, cu atât ne va fi mai ușor să îl implementăm.

Ce doream să spun este că da, primul pas pe care îl poți face într-un proces de transformare al gândurilor, este să observi, să devii conștientă și prezentă. Cum ai putea să schimbi ceva despre care nu știi? Așa că înainte de a merge la soluțiile de mai jos, te rog, observă-te. Observă care sunt gândurile tale dintr-o zi, cu ce gând te trezești dimineața, ce gânduri ai pe parcursul zilei și cu ce gând adormi. Recomandarea este să scrii astea pe o foaie de hârtie, oricât de mult ai crede că e suficient să le ai în minte, ai încredere în mine, nu e. E nevoie să le scoți din minte, în exterior. După ce ai făcut asta, revin-o la acest articol și testează măcar una dintre variantele de mai jos și scrie-mi apoi ce s-a schimbat la tine. Îmi poți scrie la contac@andreeanegoita.ro sau îmi poți da un mesaj direct pe Facebook sau Instagram.

Acum, ce poți face dacă ai conștientizat că ceea ce gândești nu îți e benefic?

Nu mă gândesc la asta.

Încep cu soluția mea preferată. Atunci când te surprinzi gândind ceva negativ, spune-ți imediat: nu mă gândesc la asta, nu mă gândesc la asta. Ideea aparține lui Mel Robbins și o regăsești în cea mai recentă carte a ei, The High Five Habbit, care este o carte foarte utilă, din punctul meu de vedere și pe care ți-o recomand. De ce funcționează această idee? Pentru că gândurilor nu le place să fie întrerupte și în momentul în care tu faci asta, automat, îți distragi atenția de la gândul negative pe care îl aveai și le oprești și pe cele care ar fi venit după . Eu am testat această opțiune și funcționează de minune. Așa că ți-o recomand să o încerci.

Reprogramează-ți gândurile negative cu ajutorul Coaching-ului.

Ce-a de-a doua variantă este să îți înlocuiești gândurile negative cu unele pozitive și să cauți dovezi care să vină în sprijinul celor pozitive. Spre exemplu, să spunem că trebuie să porți o discuție cu cineva despre un subiect cu care nu te simți confortabilă și te surprinzi gândind: iar o să mă fac de râs, iar nu o să îmi iasă etc. Înlocuiește aceste gânduri cu: abia aștept să văd ce o să mai învăț din această experiență; sunt încântată că am această ocazie etc. Iar în ceea ce privește dovezile, adu-ți aminte de momentele tale de glorie, în care totul a mers de la sine, astfel încât să conștientizezi că și tu poți să reușești. Și sigur ai astfel de momente. Dă-ți voie să ți le reamintești. Fii blândă cu tine.

Meditează.

Știu că poate ai auzit asta de prea multe ori, însă funcționează. Nu o să vorbesc aici despre beneficiile meditației, că sunt destui specialiști care să o facă. Vorbesc prin prisma formării unui nou obicei, care să îți oprească avalanșa de gânduri negative. Dacă nu ești obișnuită să meditezi, nu îți imagina că trebuie să te așezi în poziția lotus și să stai acolo până când nu te mai gândești la nimic. Pentru mine, a medita, nu înseamnă neapărat asta, cât înseamnă acel moment de conexiune cu mine și cu universul meu interior. Eu am zile când folosesc meditații ghidate, zile când mă concentrez pe respirație, zile când doar ascult muzica preferată, zile când aprind o lumânare și îi adaug o intenție, zile când citesc o mantră. Important este să alegi varianta care ți se potrivește, pentru că doar așa îți va deveni un nou obicei. Și să știi că e în regulă să nu îți placă toate, e în regulă să testezi mai multe înainte, e în regulă să îți găsești propriul ritm.

Astea au fost gândurile mele pentru tine azi. Am ajuns deja la al patrulea articol din seria #remindyourself. Am încredere că vei lua din aceste articole exact ce ți se potrivește. Amintește-ți că singurul mod prin care poți cu adevărat să trăiești o viață așa cum îți dorești și să schimbi ce nu îți place, este să treci la acțiune.

Dacă vrei să lucrăm împreună pentru a face o schimbare în viața ta, îmi poți scrie la contact@andreeanegoita.ro. Agenda pentru sesiunile individuale este deschisă până la sfârșitul lunii noiembrie.

Până data viitoare, dream big and make it happen!

Încă ceva. Tu ce gândești azi diferit?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *