Viața îți va deveni creație din clipa în care conștientizezi că tu alegi pânza și culorile.

Am auzit de multe ori, când eram mică aceste vorbe: dacă așa i-a dat Dumnezeu, ce să-i faci? Înțelegeam eu pe atunci că Dumnezeu va fi cel care îmi va da, ceea ce înseamna că eu nu voi avea vreo vorbă de spus în dansul acesta numit viață. Dacă cineva nu trăia în bunăstare, auzeam, săracul, nu a avut noroc. Sau dacă pe oameni îi năpădeau tragediile, auzeam: dacă așa a vrut Dumnezeu, nu îi cale de întors. Orice variantă aș fi auzit, era de la sine înțeles că oamenii nu au nicio putere asupra vieții lor și că ceea ce trăiesc este decis de o forță exterioară. Era, ce-i drept, cea mai simplă variantă, pentru că în cazul în care nu ieșeau lucrurile așa cum ne-am dori, vinovat e Universul, Dumnezeu, țara, poporul, lipsa de noroc, destinul și așa mai departe. Nu mai trebuie să îți asumi propriile decizii atunci când gândești așa.

Însă ce găsesc eu aici, într-o notă de tragi-comedie, e ideea că ai venit pe acest pământ să trăiești prin ceea ce ți se oferă, nu prin ceea ce tu alegi. De ce ai depune efort să faci lucrurile diferit dacă tu ai convingerea că soarta îți e pecetluită și nu prea ai vreun cuvânt de spus. Abordarea asta te păstrează într-o stare cu care și eu personal, am fost cea mai bună prietenă o lungă perioadă de timp. Cea de victimizare. Pentru orice se întâmpla, toți cei din jurul meu erau vinovați/ responsabili, mai puțin eu. Știu că nu sunt singura în situația asta.

A fost destul de încărcată de emoții ziua când am interiorizat că, de fapt, tot ceea ce trăiesc, e ceea ce eu am ales și am creat. Pentru simplul fapt că mi-am dorit și am pus rotițele în mișcare. Ne bucurăm și ni se pare fascinant când ni se îndeplinește o dorință frumoasă, dar ce te faci când realizezi că și durerile, tragediile sunt tot de noi create? Din frică, din lipsă de decizie, din haos. Pentru mine, ideea asta a venit cu tare multă responsabilitate și acela a fost momentul când am spus STOP și mi-am promis că eu voi alege de acum încolo diferit. Mă voi uita la viață prin interior, alegând zi de zi conștient și altfel față de cum am ales până acum.

Observ oameni în sesiunile de Coaching care își doresc să facă o schimbare, au această inițiativă, însă pentru că ei cred mai mult într-o forță exterioară, decât în cea interioară, rămân acolo și nu înaintează. Și când zic forță exterioară, mă refer și la ceea ce au auzit în afara lor, cum că nu se poate, cum că e greu, cum că nu le-a fost dat, cum că e prea târziu și câte și mai câte. Ce fac ei în acel moment? Se concentrează pe ceea ce nu pot face, nu pe faptul că își doresc să facă cu adevărat o schimbare. Schimbarea apare în momentul în care începem să luăm decizii diferite în fiecare zi.

Noi avem două moduri prin care luăm aceste decizii. Un mod e  bazat pe instict și pe emoții și cel de-al doilea pe logică și evaluare. De multe ori, cele mai bune decizii sunt cele bazate pe instinct, pentru că ele vin dintr-o conexiune profundă cu propria persoană. Însă la fel de multe ori, pentru majoritatea oamenilor, instinctul e adormit, pentru că deciziile au fost luate până atunci, ținând cont de ceea ce au auzit în exterior: că e greu, că nu se poate, că e prea târziu. Nu dăm mai deloc ascultare interiorului și de aici apare frustrarea. Cu cât suntem mai concentrați în exterior, cu atât suntem mai frustrați.

Ce faci, așadar, dacă te regăsești în aceste ipostaze?

În primul rând, te observi. Ca să îți dai seama cu adevărat cât ești de stăpână pe deciziile tale și pe alegerile pe care le faci. Ia o foaie de hârtie și împarte-o în două. Pe de o parte scrie toate alegerile și gândurile pe care le faci și le ai într-o zi. Fii sinceră cu tine. Nu îți verifică nimeni foaia. Și pe ce-a de-a doua parte scrie în ce ai vrea să le transformi, astfel încât să simți că ai control asupra alegerilor, implicit asupra vieții tale.

Antrenează-ți instinctul. Fii atentă la ceea ce simți atunci când faci o alegere. Fie că alegi să gândești ceva anume, fie că alegi să iei o decizie. Cum se simte în corpul tău când vrei să faci acea alegere și dacă ai reușit să asculți ce auzi în interior, cum se simte după ce ai luat decizia? Mai ia o foaie de hârtie și scrie pe ea toate momentele pe care ți le amintești când ai luat decizii bazate pe ceea ce ai simțit în interior și în dreptul, lor scrie care au fost rezultatele acelor alegeri.

Transformă emoțiile. Povesteam la un moment dat, într-un workshop despre axa simțire – gândire – simțire. Asta înseamnă că ceea ce simțim ghidează de multe ori ceea ce gândim, împlicit alegerile noastre (voi povesti mai multe despre asta în articolul de mâine), ca apoi să fie din nou, definitourii pentru ceea ce simțim. Adică dacă tu trezești în fiecare dimineață supărată, frustrată că ai multe de făcut și că nu îți place ceea ce faci, asta va atrage după sine gânduri că viața e greau, că nu poți, că nu știi cum să faci altfel. Aceste gânduri vor atrage la rândul lor emoții negativeprecum furia, dezamăgirea, vina. De aceea, dacă chiar vrei să faci alegeri diferite în fiecare zi, alege în primul rând starea cu care îți începi ziua. Începe-o cu ceva ce îți place cu adevărat. Citește o carte, bea o cafea bună, ascultă muzică, orice îți face plăcere și te duce într-o stare bună.

Ce zici, pui în practică este trei idei?

Îți las și astăzi cinci întrebări puternice, la care îți poți răspunde. Amintește-ți, acțiunea e cea care schimbă direcția lucrurilor.

Unde ai putea fi mai iertătoare și mai înțelegătoare cu tine?

Cum ar fi diferită viața ta dacă ai crede cu adevărat în tine?

Imaginează-te că te vezi prin ochii cuiva care te iubește și te respectă cu adevărat. Ce lucruri noi vezi?

Imaginează-ți că tocmai ai avut o săptămână ideală. Care sunt 3 lucruri pe care le-ai obținut și le-ai ales diferit?

Care e următorul pas pentru tine pentru a face alegeri diferite pentru a-ți schimba viața?

Dacă ți-a fost util acest articol, dă-l mai departe celor care au nevoie de el. Și dacă vrei să lucrezi cu un Coach, pentru a-ți seta o strategie specifică prin care să reușești să faci alegeri diferite, implicit să îți schimbi viața, îmi poți scrie la contact@andreeanegoita.ro.

Până data viitoare, dream big and make it happen!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *