Unul dintre cei importanți pași pe care îi poți face spre autenticul din tine este să înveți să te dezveți de cine ai fost. Citeam de curând că  de-a lungul vieții creăm diferite stări de a fi și în funcție de cât de mult stăm în starea respectivă, ea ajunge să ne formeze personalitatea. Așadar, cu cât stăm mai mult într-o stare de neîncredere, spre exemplu, cu atât vom ajunge să trăim o viață în care neîncrederea, atât în noi cât și în cei din jurul va fi pe primul loc. Pentru a reuși să transformăm o stare de a fi care ne blochează, în ceva ce ne este cu adevărat util, e nevoie să schimbăm emoțiile pe care le-am memorat, adică e necesar să ieșim din acea stare de neîncredere, față de noi și față de lumea din jurul nostru.

Să luăm exemplul relațiilor. Probabil ți s-a întâmplat și ție să fii într-o relație, nu neapărat personală, în care să reacționezi pe baza a ceea ce ai trăit în trecut. Adică dacă într-o relație trecută ai fost dezamăgit/ă, îți va fi destul de dificil să ai deplină încredere în relațiile din viitor. Asta se întâmplă, de cele mai multe ori, pentru că noi ne apărăm de un pericol care nu există, doar pentru că acționăm din automatism. Pentru a reuși să schimbăm asta, e nevoie să procesăm toate emoțiile care au făcut parte din trecut și să încetăm să le mai aducem în prezent.

Cred tare mult că oricât de mult am înțelege ceea ce se întâmplă cu noi în plan mental, dacă nu ne dăm timp să procesăm emoțiile, ele se vor întoarce mereu către noi, mai cu seamă în situații în care nu au ce căuta. Pentru și mai multă claritate, îți voi împărtăși ceva din experiență personală.

Am conștientizat zilele trecute, că pe baza faptului că am fost expusă de-a lungul vieții, unor experiențe pline de tristețe și de greutate, deși eu o persoană optimistă de fel, am avut o perioadă lungă de timp un fond de personalitate ghidată de tristețe. Tatăl meu și-a pierdut tatăl când avea câțiva anișori, mama și-a pierdut mama când era încă la liceu, tatăl și-a pierdut apoi fratele când eu eram în liceu, bunica vitregă a murit și ea când eram în școala generală, tata a murit când eu aveam 26 de ani. A fost și încă e nevoie de acțiuni conștiente din partea mea astfel încât să aleg zi de zi să simt altceva, să simt bucurie, să simt încredere și fericire. Nu zic că e un proces ușor, însă nici imposibil nu e. Și aduce atât de multă eliberare. Am devenit conștientă că ține doar de mine să aleg să simt viața diferit.

Mesajul principal pe care vreau să ți-l transmit este că tu ai puterea  să transformi orice experiență dureroasă, care te-a făcut să simți cât de grea este viața, într-o experiență plină cu sens pentru tine și pentru viitorul tău, care să îți arate că viața poate fi simplă și frumoasă. Cel mai important lucru, în acest proces, din experiența proprie și a celor cu care lucrez, esta să fii în permanență atent/ă la tine, la ceea ce simți și să lași mereu 3 secunde între gând și acțiune. Să știi că nu va funcționa mereu de la început și nu va fi mereu simplu. Vreau să fiu sinceră cu tine. Însă nu te condamna pentru asta, te rog. Pentru că dacă o vei face, te vei întoarce înapoi la acele stări pe care, amintește-ți, tu îți dorești să le schimbi. Nu te aștepta să vezi rezultate imediate. Nu poți schimba ceva ce ai trăit 30, 40 sau chiar mai mulți ani, într-o zi. Răbdarea față de tine și să continui chiar și atunci când ți se pare că simți că nu vezi rezultatele, e esențial pe termen lung. Gândește-te așa, tu nu trăiești de azi pe mâine. Toate lucrurile pe care le îmbunătățești acum la tine sunt pentru că pe termen lung, tu îți dorești să duci o viață mai bună. Dă-ți timp să simți tot ceea ce ai nevoie să simți, ca să faci loc la tot ceea ce are nevoie nou să vină în viața ta. Oprește-te din a ține cu dinții de ceva de care chiar nu mai ai nevoie.

Pentru a reuși să îți rescrii o nouă poveste e important să lași în urmă tot ce simți că te ține. E ca și cum ai încerca să te îmbraci cu rochia sau costumul de la banchetul din clasa a 8-a. Slabe șanse să îți mai vină. Și chiar dacă îți vin, asta nu înseamnă că ți se și potrivesc.

Să trăiești viața pe care ți-o dorești este cel mai mare beneficiu pe care îl vei câștiga din lucrul cu mine. Pe lângă asta:

Îți vei îmbunătăți sănătatea emoțională.

Vei obține mai multă claritate pentru diferite aspecte din viața ta.

Vei avea mai multă încredere în tine și în deciziile pe care le iei.

Vei ști cum și ce fel de întrebări să îți adresezi atunci când te afli in dificultate, întrebări care să îți ofere răspunsul pe care îl cauți.

Îți vei îmbunătăți calitatea vieții pe termen scurt, mediu și lung.

Dacă și tu vrei să ai parte de aceste beneficii, îmi poți scrie pe contact@andreeanegoita.ro (sau în secțiune contact de pe site) și putem programa o sesiune pentru a-ți oferi mai multe detalii. Îmi poți scrie și într-un mesaj privat pe contul meu de Facebook sau pe Instagram. Fii bine cu interiorul tău și inevitabil vei fi bine și cu exteriorul tău.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *