Deciziile, alegerile și trăirile trecute sunt busola prezentului și a viitorului. Toți avem momente când ne uităm în trecut, având impresia că încă putem schimba ceva de acolo. Și trăim cu o falsă idee că dacă am avea capacitatea de a face asta, prezentul nostru ar fi diferit. Însă cu cât mai mult focus pe exepriențele din trecut, cu atât activăm lucrurile de care nu mai avem nevoie. Privește asta printr-o altă lumină. Raportează-te la trecutul tău ca fiind poarta către cel mai frumos viitor pe care tu ai puterea să îl creezi. Trecutul este doar o etapă în viața ta și nu îți definește întreaga existență. Îți las mai jos o serie de întrebări care să te ajute să te uiți cu seninătate către trecutul tău, astfel încât să poți face pace cu el și cu tine, deopotrivă.

  1. Care au fost cele mai frumoase momente din trecutul tău? Poți răspunde la asta alegând diferite perioade din viața ta. Poți alege o relație cu cineva, poți alege perioada copilăriei, perioada din liceu etc.. Uită-te cu deschidere la acele momente și întreabă-te asta: care au fost acele momente frumoase la care te uiți acum cu drag?
  2. Ce ți-a adus trecutul, pentru prezent? Notează care sunt cele mai importante lecții pe care ți le-a dat. Și dacă nu îți place cuvântul lecții, înlocuiește-l cu direcții. Care e direcția pe care ți-a arătat-o?
  3. Care sunt lecțiile/ direcțiile pe care tu  simți că le-ai ai dat celor din jur? Că sunt părinții tăi, că sunt frații sau surorile tale, că e un iubit, o prietenă. Poate pe mama ta ai învățat-o să spună te iubesc, poate pe iubit l-ai învățat să fie mai hotărât, poate pe prietena ta ai învățat-o să se accepte așa cum e. Și la întrebarea asta, lasă te rog,  nevoia de confirmare deoparte, căci vei simți nevoia să primești validare de la cei din jur că tu ai oferit aceste lecții. Însă nu e nevoie. E suficient să știi tu asta.
  4. Care au fost ariile în care ai evoluat? Poate acum ești mai deschisă față de tine, poate acum ai mai mult curaj să spui ceea ce îți dorești, ce ai nevoie.  Poate acum știi să te accepți cu bune și cu rele, sau poate pur și simplu ai aflat cine ești tu cu adevărat.
  5. Care e sentimentul acela din trecut pe care îl cauți încă în prezent, sentiment pe care totuși ți-l poți oferi chiar tu? E nevoia de iubire, de acceptare, nevoia să fii vazut/ă așa cum ești? Care e? Păstrează mereu în mintea ideea că tu, acum, ești adult și că ai capacitatea de a face lucrurile altfel, de a-ți împlini tot ceea ce cauți din trecut, în prezent.
  6. Raportându-te la răspunsul de mai sus, care e cel mai simplu act pe care îl poți face TU pentru a-ți satisface acea nevoie? E un gând bun către tine, e un moment de respiro, e ceva ce îți aduce bucurie? Găsește asta și oferă-ți. Acum.
  7. Care sunt experientele pe care nu îți dorești să le mai trăiești? Și așa vei ști cu siguranță la ce să spui nu. Și din acest punct,  să începi să creezi mereu în cealaltă direcție.
  8. Ce încearcă ego-ul tău să îți arate? Ego-ul vrea, de cele mai multe ori,  să aibă dreptate, însă ce alegi tu să îți iei de aici? Vrei să ai dreptate sau vrei să reușești să accepți lucrurile așa cum sunt? Poate e cineva pe care încerci să îl convingi de realitatea ta, însă tot ce va face asta, va fi să te țină pe loc. Fiecare are dreptul la propriul adevăr. Ascultă-ți inima și vocea interioara, căci ego-ul nu te va duce vreodată unde ai nevoie să fii.  
  9. Ce încerci să îți demonstrezi ție prin faptul că te ții legat/ă de ceva ce de fapt nu mai contează pentru tine?
  10. Clarifică tu cu tine ce îți dorești în prezent, că să poți să creezi de aici. Claritatea e putere. Care e direcția spre care vrei sa mergi? Ce simți când te gândești la acel viitor pe care ți-l doresti? E așa cum ți l-ai imaginat sau îți lipsește chiar curajul să visezi?

Cam așa m-am gândit să te ajut azi. Am încredere că dacă vei avea curajul să te uiți în interiorul tău și să îți răspunzi cu sinceritatea la întrebările de mai sus, vei face lumină în întuneric 😊.

Și aș fi curioasă, care a fost întrebarea cu cea mai mare încărcătură pentru tine? Și care cea la care ai găsit cel mai ușor răspunsul? Aștept să îmi scrii.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *