Onestitatea e moneda de aur pentru orice relație. Inspirați oamenii din jurul vostru să fie onești. Față de ei, în primul rând.

Am trăit zilele acestea o experiență cel puțin ciudată și mi-am zis că poate merită să împărtășesc lecția pe care am luat-o eu din asta. Lecție învățată pe de rost de ceva vreme, însă a venit ea către mine cu un scop. Mi-am confirmat, din nou, cât de importantă este onestitatea, ca valoare de bază pentru orice fel de relație.

Și totul începe cu o întrebare. Ați avut momente când ați simțit pur și simplu, că persoanele din jurul vostru nu sunt sincere? M-am întrebat de ce se întâmplă asta. Și pattern-ul comun pe care îl observ este frica. Acest sentiment pare să fie comun pentru relațiile atât profesionale și personale. De multe ori nu suntem sinceri pentru că ne este teamă că vom fi judecați, că vom fi respinși, că nu vom fi suficient de buni, că vom pierde ce avem, că nu vom reuși să construim o imagine bună în exterior, sau că permitem ego-ului să scrie legea pentru noi. Însă v-ați gândit vreodată că dacă ne concentrăm pe asta, clădim relațiile cu cei din jur pe o bază greșită? Și cum rămâne cu imaginea ta față de tine? Crezi că poți construi o relație solidă, când baza deja se clatină? De fiecare dată când nu ești onest față de cei din jur, ești lipsit de onestitate față de tine,  în primul rând. Așa că primul lucru pe care îl poți face este să te asiguri că structura  pe care pui bazele unei relații este solidă, din acest punct de vedere.

Cum faci asta dacă baza ta este frica? Prin sinceritate. Spune exact ceea ce simți și cum simți. Un început de discuție ar putea fi următorul: în momentul acesta îmi e teamă că nu fac lucrurile cum trebuie, îmi e teamă că nu mă descurc. Și îmi mai este teamă că dacă eșuez, te voi dezamăgi și mă vei respinge. Mă poți ajuta, te rog, să înțeleg ce pot să fac în situația asta? Simțiți care e diferența în această abordare? Ții cont de nevoile tuturor persoanelor implicate. Ale tale și ale celuilalt. Și oamenii au nevoie să știe că cei din jur îi văd și țin cont de ei.

Pare atât de simplu și tocmai pentru că e simplu, nu facem asta. Avem tendința de a complica lucrurile atunci când nu e cazul. Așa că data viitoare când simți că îți e teamă și nu știi încotro să mergi, fii atent/ă la ceea ce simți și începe cu asta. Îți va deschide multe uși. Dacă te ajută acest reminder, povestește despre asta și celor din jur și haideți să construim relații sănătoase cu noi și cu cei din jur.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *