Am citit acum ceva vreme, un articol ce aparține Cristinei Oțel, în care vorbea despre 22 de sfaturi pe care i le-ar fi spus sinelui ei la 22 de ani. Întrebarea ei, ce anume i-aș spune eu sinelui meu la 22 de ani, m-a pus pe gânduri. Așa că am născocit un pic prin interior, am făcut un exercițiu de imaginație și a ieșit ce veți citi mai jos. 

Mă îndrăgosteam teribil și credeam eu pe atunci, la 22 de ani, că va fi o iubire de-o viață. Mă îndrăgosteam de un om pe care îl voi aprecia și îl voi iubi mereu. Pentru că mi-a făcut parte din viață. Putem nega multe, însă nu și propria viață trăită. El nu mai știe asta și poate că nu va afla vreodată. 8 ani mai târziu, viața îmi este atât de diferită încât mă gândesc uneori că orice aș fi făcut, nu aș fi putut să fac nimic. Nimic mai mult de atât, până acum. Însă, poate mi-ar fi prins bine sfaturile astea, atunci.
1. Bucură-te mai mult, mai plin, mai fără măsură. Amintirea anilor va fi o fericire dacă îți vei fi făcut dozele pline de frumos la timp. Bucură-te de oamenii care îți arată că te iubesc. Acceptă pur și simplu faptul că sunt oameni pe lumea asta care te vor iubi așa cum ești, cu stângăcii și imperfectă, fără să îți ceară luna de pe cer. 
2. Îngrijorează-te puțin, spre deloc. Vei avea timp să faci asta mai târziu. Asta nu înseamnă să fii iresponsabilă și nepăsătoare cu lucrurile care ți se întâmplă. Însă nu fă un scop din a-ți face griji pentru orice lucru mic. Dacă faci asta, bucuria de la numărul 1 va fi incompletă. 
3. Dacă ai un vis, transformă-l în realitate. Nu contează dacă nu se împlinește azi, mâine, peste săptămâni.  Vei reuși într-o zi. Nu-ți abandona speranțele. Fii determinată. Indiferent de câte ori ai nevoie să întorci clepsidra timpului. 
4. Lasă deoparte părerile oamenilor. Poveștile celorlalți contează nu pentru a te compara cu ei, nici măcar pentru a-i privi ca modele. Ele contează  pentru a vedea cât mai multe variante ale vieții. Se poate și asa, se poate altfel, se poate oricum. Însă este important să se poată doar în felul tău. În ritmul tău, cu tot ce ai tu mai bun.
5. Folosește cu încredere cel mai bun dar al tău. Sinceritatea față de propria persoană. Poate că e greu uneori să auzi niște gânduri. Dar dacă vei face asta, vei avea de câștigat. Investește așadar timp în lucrurile în care crezi cu adevărat. Și atunci când nu îți place ceva, schimbă. Nu sta agățată de idei, de lucruri, de trăiri. Scrie-ți negru pe alb lecția și mergi înainte.
6. Ai grijă de oamenii pe care îi cunoști și cu care rezonezi. Păstrează relațiile bune, calde și blânde. În schimb, cei despre care simți tu că nu ți se potrivesc, lasă-i pe drum. Oamenii sunt precum anotimpurile. Cei potriviți te vor face mereu să înflorești. 
7. Acceptă-ți greșelile, iartă și cere iertare. Nimeni nu este perfect și nu va fi vreodată. Toți am greșit cândva. Orgoliul te degradează, la fel ca orice altă trăire greoaie.
8. Fii hotărâtă. În orice. Ai încredere în deciziile tale, indiferent dacă va fi cineva care ți le va cataloga rapid: aia bună, aia proastă. Poți trece singură prin filtrul rațiunii și ai suficientă capacitate de asumare să poți lua măsuri în cazul în care lucrurile nu vor funcționa cum ai vrut.
9. Învață să spui nu. Nu le poți face pe toate. Și nici nu e indicat. Când vrei să faci multe lucruri deodată, ai toate șansele să și renunti la ele, tot deodată, dar mai repede. 
10. Nu lua viața prea în serios. Nimeni nu pleacă de aici viu.
11. Fii recunoscătoare. Uită-te mereu la părțile frumoase din tine și mulțumește pentru ele.
12. Fii atentă la nevoile tale. Nu e formă de egoism, cum ar putea fi rapid catalogată. Este o formă de respect. Într-o lume în care exemplele din social te fac mereu să crezi că nu ești niciodată suficientă ție însăți, să fii atentă la tine, la ceea ce ești, ce simți, ce ai nevoie, este aur pur. 
13. Spune ceea ce gândești. Vorbește deschis cu oamenii din jurul tău. Ai grijă să ai parte de relații puternice, de durată, oneste și care dăruiesc. Însă nu te agăța de nimic, niciodată. Este cea  mai rapidă modalitate prin care vei fi dezmăgită. Și nu vrei asta. Nu la 22 de ani. Niciodată, aș completa. Învață, deci, să pierzi. Uneori e poate mai important să știi să pierzi, decât să te bucuri de victorie. Fii sinceră. Te rog. Fii sinceră. 
14. Nu vreau să fii superficială. Determinarea și profunzimea lucrurilor pe care le faci, vor face diferența.
15. Ai curaj. Să nu îți fie teamă de nimic. Încearcă.
16. Mergi fără grabă prin viață. Dă-ți timp să iei deciziile corecte pentru tine. Da, știu că uneori ești nerăbdătoare. Însă ce preferi? O decizie pripită cu care nu vei fi împăcată, sau una despre care vei fi convinsă că a fost cea mai bună?
17. Ai grijă de sănătatea ta, fizică și mentală. Nu vei fi mereu tânără. Da, știu. Ai auzit asta de atât de multe ori. E simplu, dar real.
18. Trăiește-ți trăirile. Fie ele fericite, triste, cu durere, cu dezmăgire, furie sau extaz. Trăiește-le și consumă-le atunci când le simți. Cele fericite, netrăite la timp și cu intensitatea lor, nu mai pot fi recuperate, iar cele nefericite, paradoxal, netrăite și neconsumate la timp, se vor întoarce atunci când nu vei avea nevoie.
19. Timpul contează. Însă nu timpul în sine este cel mai important, ci ceea ce faci cu el. Nu timpul vindecă, ci lucrurile pe care le alegi tu pentru a-l face să se vindece.
20. Muncește mai puțin. Vei avea suficient timp să faci asta.
21. Dozeză-ți încrederea în oameni. Așa îți vei proteja sinele, care are mereu nevoie de tine curajoasă.
22. Încearcă să lași idealismul deoparte. Se potrivește basmelor, nu și lumii în care ești acum. 
Sfaturile nu sunt literă de lege. Aș vrea să știi că dacă ți-am scris gândurile astea, nu am făcut-o pentru că trebuie să te schimbi. Bucură-te de fiecare etapă cu tine, acceptă-te așa cum ești, pentru că ești minunată pentru tine. Și este singurul lucru de care ai nevoie. Fii bine. Faith over fear, Andreea! You got this!


Mulțumesc Cristinei pentru articol. Da. A fost eliberator. 

Sursa photo: https://unsplash.com/

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *